Mikä haastaa parisuhteen korona-aikana?

Kyselyyn osallistui 6.4.-14.4.2020 välisenä aikana 348 ihmistä, joista 330 oli naisia, 16 miehiä ja 2 ei halunnut sukupuolta kertoa. 321 vastaajaa asui yhdessä kumppanin kanssa ja 299 vastaajalla oli lapsia. 

Noin kolmasosalla vastaajista oli se tilanne, että molemmat aikuiset olivat kotona. 56% vastaajista ilmoitti, että toinen aikuisista oli kotona ja toinen normaalisti töissä. 18% prosenttia vastasi, että molemmat aikuiset olivat normaalisti töissä kodin ulkopuolella. 83 prosentilla perheistä lapset olivat kotona etäkoulussa.

51 vastaajaa oli erittäin tyytyväisiä parisuhteeseen tällä hetkellä. Melko tyytyväisten joukko oli suurin: 122 vastaajaa. 101 vastaajaa arvioi tyytyväisyyttään parisuhteeseen numerolla kolme. 50 vastaajaa ei ollut kovin tyytyväisiä ja 24 ei ollenkaan tyytyväisiä. 

Kolmekymmentä vastaajaa oli sitä mieltä, että parisuhde voi loistavasti, eikä sen suhteen ole lainkaan huolia. Taulukosta voi nähdä, mitkä asiat rasittivat muita vastaajia järjestyksessä eniten. Eniten ääniä (167) sai yhteyden, läheisyyden ja lämmön puuttuminen. Toiseksi eniten ääniä (165) sai kohta: "Seksihalut tai intohimo ovat kateissa toisella tai molemmilla". Seuraavaksi koettiin haastavaksi uusi korona-arki etätöineen ja etäkouluineen. Neljännelle sijalle nousivat taloudelliset huolet. Kotitöiden jakaminen ja riitely ja kinastelu pikkuasioista saivat yhtä paljon ääniä. Oman ajan puute vaivasi 110:ntä kyselyyn vastaajaa. 105 vastaajan kohdalla vanhat parisuhteen ongelmat olivat nousseet eteen. Oma tai kumppanin päihteiden käyttö huoletti 23:a vastaajaa. 

Kyselyssä oli myös avoimia kysymyksiä, joista ensimmäinen:

Onko jokin erityinen haaste tai asia johon kaipaisit apua juuri nyt?

Tähän kysymykseen tuli yhteensä 143 erilaista vastausta. Tulemme käymään niitä jatkossa lisää läpi, kokoamme tähän tilanpuutteen vuoksi vain muutamia:

"Tilanteessa haastavinta on lasten jatkuva kotona olo ja sen seurauksena kahdenkeskisen ajan puute. Tuntuu myös että pitää olla vielä enemmän läsnä lapsille kun heillä ei ole muita kontakteja päivän aikana ja se on melkoisen uuvuttavaa." 

"Vanhojen ikävien asioiden unohtaminen. Puoliso ottaa kaiken sanomani moitteena, väärin tehtynä tai muuten vain itseensä. Tuntuu että ajattelee, ettei minun suusta voi ikinä kuulua muuta kuin moitteita."

​​"Miten saada toinen puhumaan, kun pakosta ollaan kaikki vapaa-aika yhdessä?"

"Etäkoulu sen tuomat fiikset vaimolla"

"Kuinka olla onnellisempi ja arvostava pienistä asioista eikä kiukutella turhista."

"Siihen ettei toiseen kyllästy."

"Haluaisin enempi syliä ja syvempää keskustelua"

"Mistä jutella ku kaikki on jo sanottu eli mistä jutun aiheita"

"Mustasukkaisuuden tunnistaminen ja siitä eroon pääseminen"

"Miten saada sytytettyä kipinää puolison kanssa, kun pikkulapsi-perheessä yhteistä tai omaa aikaa ei juuri tunnu löytyvän?"

"Puolison uskottomuus"

"Huolista ei puhuta niin, että kokisin tulevani kohdatuksi ja kuulluksi. Olen yksin huolieni kanssa."

"Perustarpeiden ristiriitaisuus, toinen tarvitsee tilaa ja vapautta. Minä taas kaipaan vahvistusta ja tukea henkisesti, koska muutoksiin tottuminen on ollut kuormittavaa"

"Iso parisuhteen haava hoitamatta, vaikea toteuttaa terapointia etänä."

"Miten haluta seksiä kun mieli on murheita täynnä?"

"Intohimon puute, mielenkiinto suhteeseen"

"Tekemisen puute."

"Puhuminen asioista. Puoliso on stressaantunut, tai olemme siis nyt molemmat, ja läsnäolo on vaikeaa."

"Miten jaksaa keksiä yhteistä mukavaa tekemistä ja pysyä positiivisena, kun olisi välillä kiva tavata muitakin ihmisiä!"

"Miten muistaa toista arjen keskellä, kun on väsynyt? Kuinka suunnata ajatus pois epidemiasta?"

"Millä saisin mieheni kiinnostumaan muusta kuin tietokoneesta ja TVstä"

"Miksi miehet ei vastaa kun heiltä kysytään jotain?"

"Ilo ja huumori kadonnut"

"Epäsuhtaiset seksihalut. Tilanne on mennyt jo niin pitkälle, että ratkaisua on todella hankala löytää."

"Etätyön / etäkoulun / vapaa-ajan rajaamisen vaikeus. Aamusta alkaen täysillä kiihdyttänyt ja moneen huomiotaan jakaen. Ei ehkä ihmekään, ettei ehdi toista kohdata kuin umpiunessa kainaloon kierähtäessä..."

"Sekainen koti"

"Olisi kiva jutella puolison kanssa kaikesta, mutta siihen ei ole oikein mitään rauhaa, kun kaikki ovat koko ajan kotona. Illalla väsyneenä juttelusta ei oikein tule mitään tai helposti tulee väärinymmärryksiä, kun on vain niin väsynyt, ettei jaksa oikeasti kuunnella mitä toisella on sydämellä. Pystymme kyllä puhumaan melkein mistä vaan ongelmitta, mutta se vaatisi vähän rauhaa ja nyt sitä ei oikein ole. Lenkillekin haluaa aina lähteä muukin porukka. Hienoa sinänsä, mutta jotain meidän täytyy keksiä, jos tätä jatkuu pidempään."

”Perhesuhteesta parisuhteeksi”

Kysymyksiä ja huolenaiheita tuli yhteensä 143 kappaletta. Kommunikointiin, yhteisen ajan puutteeseen ja intohimon löytymiseen liittyvät kysymykset toistuivat muita aiheita useammin. Vastauksista näkyy se, miten erilaisia tilanteita ihmisillä on: toisilla aika ei meinaa riittää ja toisilla on niin paljon aikaa, että keskustelunaiheet ovat jo hukassa.. Haasteiden vastapainoksi löytyi myös paljon hyviä asioita:

Kysymys: Mikä on nyt PARASTA parisuhteessasi poikkeusolojen ansiosta? 🙂

"Nyt on aikaa liikkua yhdessä kun voi käydä ulkoilemassa pitkin päivää :)"

"Saa katsella kaunista vaimoa koko päivän."

"Ollaan yhtäaikaa kotona enemmän, saunomista, läheisyyttä, juttelua"

"Ollaan paljon (kokoajan) kotona ja touhutaan yhdessä enemmän kuin tavallisesti."

"Saa tehtyä rästihommat"

"Läheisyyttä on nyt enemmän kuin koskaan ennen, oikea kuherruskuukausi :D"

"Kumppanilta saatu tuki"

"Ollaan enemmän kotona, normaalit arjen kiireet on jäänyt (harrastukset ym. menot)"

"Sitä taas huomaa, että kyllä me yhdessä selvitään näistä uusista haasteista."

"Ei pääse riitelyä pakoon ja on pakko puhua ja sopia heti. :D"

"Näen taas puolisossani ihailemiani piirteitä: henkinen joustavuus haastavassa tilanteessa, rauhallisuus, diplomaattisuus. Se, että en näistä erikoisoloista huolimatta kaipaa pois hänen läheltään. Erikoistoimien alkaessa pelkäsin että kärsiikö parisuhde ja on mielettömän ihanaa nähdä, että ei kärsi."

"Seksiä on enemmän."

"Olen saanut viimeisen varmistuksen siitä, että olen oikean ihmisen kanssa. Ei meidän yhteiselo aina helppoa ole, mutta ei se tarkoita etteikö se silti voisi olla ihanaa ja antoisaa."

"Ei tarvitse olla menossa minnekään. Ei kiirettä."

"Kriiseissä puhallamme paremmin yhteen hiileen. Arki rullaa paremmin."

"Puhuminen ja toisen kuuntelu.Se että emme eronneet vaikka toinen olisi sitä yhtäkkiä halunnut."

"Kiitollinen, että kumppanilla on töitä." 

"Ymmärtää toisen arvon entistä paremmin"

"Läheisyys, hassuttelu ja kiireettömyys. Aamulla saa koko perhe nukkua puoli tuntia pidempään kun ei ole työmatkaa."

"Ulkopuolinen ihastus ei pääse häiritsemään kuten normaalisti"

"Parasta on se ettei lapsillamme ole nyt harrastuksia, joten perhe-aikaa on enemmän."

"Kun valittaa väsymystä, kumppani saa piristettyä seksillä ja kuuntelemalla."

"Ei tarvitse tuntea syyllisyyttä "kotona makaamisesta"."

"Yhdessäolo on lisääntynyt melkoisesti. Myös tietyntyyppinen ”samassa veneessä” oleminen yhdistää."

"Se, että on parisuhde. Ettei tarvitse yksin selvitä."

Vastauksia tähän kysymykseen tuli yhteensä 254. 🙂 Oli ihana lukea, miten paljon hyvää tästä hetkestä löytyi! Vastauksissa toistui paljon se, että yhteistä aikaa on nyt enemmän. Vaikka osa perheellisistä koki, että kahdenkeskistä aikaa oli haastavaa järjestää, perheen yhteisestä ajasta iloittiin silti. Kiireettömyydestä nauttiminen toistui useassa vastauksessa.

Viimeiseen kysymykseen tuli myös paljon vastauksia, kiitos hyvistä vinkeistä! 

Tähän voit antaa vielä halutessasi vinkin: mikä auttaisi ihmisiä voimaan paremmin suhteissaan näin poikkeuksellisissa oloissa? Mikä teillä on toiminut?

"Vastuualueiden uudelleen jako kun tilanne on muuttunut. Enää ei välttämättä toimi ja ole reilua samanlainen jako kotitöiden ja lasten hoitamisen suhteen. Nyt esimerkiksi saadaan pieni yhteinen hetki illalla kun mies kerkiää illalla olemaan läsnä ja lukemaan isommille lapsille kun taas minä nukutaan juniorin, niin lapset saadaan nopeammin ja stressittömämmin nukkumaan."

"Pitäkää yllä rutiinit. Yhteinen aamukahvi, lounas, päiväkahvi jne. Ulkoilkaa yhdessä perheenä, mutta myös kahdestaan (jos ei pieniä lapsia). Miettikää iltaisin mitä kiitollisuuden aiheita oli päivässä."

"Huomaa kaikki se hyvä mitä sinulla on sekä puolisossa että muutenkin elämässä."

"1) Suhteuttaminen: nyt eletään poikkeusaikaa, älä vaadi itseltäsi ja parisuhteeltasi liikaa, höllennä, omia rajoja unohtamatta. Esim. jos tulee nyt pikku kinaa, se vähän nyt "kuuluu asiaan" eikä tarkoita että parisuhde olisi huono tai huonontumassa, nyt on "vain" tilanne haastava. 2) Ääneen puhuminen: myös pikku kinan yhdessä läpi käynti, ja sen yhdessä toteaminen että niin, nyt olemme väkisin enemmän yhdessä, näin nyt helposti saattaa käydä että kinaa tulee. 3) Positiivisuuden kautta: meillä on nyt enemmän sitä yhteistä aikaa, käännetään se yhdessä tekemiseksi, ja rakkaudelliseksi olemiseksi. 4) Rakasta, pussaa, halaa useammin ja "lujemmin", sitä me kaikki pohjimmiltaan nyt tarvitaan. 5) Pysähdy ja ota oma aika. 6) Kuuntele itseä ja toista."

"Kärsivällisyys ja toisen kunnioittaminen myös silloin, kun kumppani käyttäytyy huonosti"

"Ajattelee kaikken pahimmat scenaariot mitä ikinä voisi käydä ja etsii niistä ne positiiviset puolet niin johan alkaa helpottamaan."

"Järjestetään treffejä kotona. Laittaudutaan, otetaan lasit viiniä, hyvää ruokaa, kynttilöitä"

"Älä vaadi liikaa itseltäsi äläkä toiselta. Eli ei enempää kuin normaaliarjessakaan."

"Yhteinen ulkoilu ja liikunta, oman ajan ottaminen ja siitä etukäteen sopiminen."

"Kunnioitetaan toisen näkemyksiä ja erilaisia tapoja tehdä/kokea asioita. Annetaan lupa molemmille tuntea kaikenlaisia tunteita."

"Kaikenlainen puhuminen ja jakaminen. Oman ja toisen olotilan, tunteiden, tarpeiden sanoittaminen, kuuleminen, hyväksyminen. Huumori."

"Ottakaa myös omaa aikaa, esim. käymällä yksin lenkillä/harrastamassa jotain." 

"Rehellisyys ja avoimuus auttaa aina. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä."

"Halaus joka päivä. Silmiin katsominen toisen tullessa kotia. Pienet ystävälliset teot, kahvin keitto tms."

"Vanha kunnon puhuminen. Parisuhteen alkuaikojen muistelu. Silloin tämä olis ollut paras mahdollinen tilanne, loputtomasti aikaa olla yhdessä ja kahdestaan 🙂 omien ja toisen tunteiden hyväksyminen ja jakaminen. Me-hengen vahvistaminen."

"Arjen ruokien suunnittelu. Yleensä edellisen päivän iltaruoka seuraavan päivän lounas. Helpottaa suuresti lounasaikaa."

"Kunnioitus toista kohtaan. Ei puhu rumasti."

"Edes vähäinen lähekkäin olo. Tiivistää suhdetta. Ei tarvi tehdä mitään tai molemmat voi vaikka tuijottaa luuria kunhan ollaan kylki kyljessä kiinni."

"Päästää välillä toisen lenkille/tuulettuun ihan yksin tai max yhden lapsen kanssa. Menee nukkumaan ajoissa, asiat näyttää silloin paljon valoisammilta. Tehkää selvät säännöt, kuka hoitaa mitäkin. Kaiken ei tarvitse mennä aina suunnitellusti, joskus voi improvisoida."  

"Nauttii vain siitä että olemme olemassa, olemme terveinä ja saamme olla fyysisesti lähellä toisiamme."

"Opetella varmaan tekemään arkisia koti  asioita yhdessä kotona. Esim ruuanlaitto sen suunnittelu ja tekeminen yhdessä on mielestäni aika kiva puuha tehdä yhdessä 🤗"

"Lähettelen positiivisia viestejä ja kauniita kuvia. Puhelut, ulkoilu...vitsit."

"Pyytää anteeksi kylmyyttä, ja mitä sitten väliin on tullut. Ottaa yhteistä aikaa vaikka metsäkävelyllä tai kauppareissulla."

"Puhukaa ja kuunnelkaa toisianne. Pitäkää perustarpeista ja rytmistä huolta! Hengenvetoja, kriisin keskellä ei ole suurten päätösten aika."

"Yhtenä iltana teimme porukalla tunnemaalausta, emme arvioineet, emme kommentoineet töitä, mutta laitoimme ne keittiön seinälle. Maalasimme superlonipatjan pikkupalasilla ja sormiväreillä, joten ei ollu suorituspaineita. Sekin teki hyvää."

"Tehkää yhdessä jotain sellaista, mitä ei normiarjessa ehdi. Me alettiin koota palapeliä ja se on kyllä tosi kivaa. Ajattelin, että voisi vaikka vuorotellen tehdä jonkin ehdotuksen yhteisestä tekemisestä, niin että molemmat saisivat mielestään tekemistä. Palapeli oli mun ehdotus ja puoliso innostui siitä sitten lopulta tosi paljon. Seuraavaksi saa hän ehdottaa mitä tehtäisiin. 🙂 Aika pienistä asioista se kuitenkin koostuu - arki."

"Rakkaushali aina jos huomaa et toinen on pahalla päällä tai joku harmittaa niin menee ja halaa niin kauan et tulee toiselle paree mieli" 

"Läsnäolo, jossain vaiheessa meditoitiin ja luettiin yhdessä, se on nyt jäänyt... Mutta lukeminen ja vaikka ristikoidenkin tekeminen yhdessä luo yhteyttä ihan eri tavalla kuin lobotominen TV:n tuijottelu :D"

"Antaa kumppanille omaa aikaa tehdä yksin häntä kiinnostavia asioita. Kun välillä saa touhuta yksin, jaksaa paremmin olla yhdessä."

"Jakaa kiitoksia auliisti pienistäkin asioista, mitä toinen tekee oikein."

"Laskekaa rimaa. Parisuhde voi olla juuri teidän näköistä olemista ja elämistä. Koska puolisoni on pettänyt minua jo kahdesti, elän nykyään sillä ajatuksella, ettei mikään elämässä tai suhteessa ole täysin ennalta arvattavissa tai suunniteltavissa. Otan päivän kerrallaan ja nautin tästä niin kauan kuin sitä riittää.. Kaikki hyvä on plussaa. Ongelmat käsitellään tässä ja nyt, sillä huomenna on ehkä jo liian myöhäistä. Joka ilta sanomme toisillemme, että rakastamme toisiamme, siihen on hyvä ja turvallinen päättää taas yksi yhteinen päivä. Joskus tarvitaan kriisi , että arvojärjestys saadaan kohdalleen ja että, huomataan se toinen, joka on mahdollisesti ollut siinä vieressä jo vuosia... "

"Kuuntelemalla toista ja hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on. Tärkeä on myös hyväksyä itsensä ja hyväksyä omat tunteet ja reagoinnit"

"Edes 15min parisuhdeaikaa joka päivä olis hyvä." 

"Tutustuu suhteen ns.pullonkauloihin ja pyrkii itse pysymään rauhallisena"

"Ottaa itse vastuun omista tunteistaan silloin kun toinen ei siihen pysty"

"Tämä aika tuo suhteen ongelmat esiin, jolloin ne saavat mahdollisuuden tulla ratkaistuksi"

"Kahdenkeskinen aika, jolloin keskittää huomionsa vain puolisoon, kannattaa järjestää siinä missä normaalitilassakin. Kynttiläillallisen voi järjestää myös kotikeittiössä :)"

"Kuunnelkaa toisianne, ilman puhelinta, tietokonetta tms.laitteita. saunassa ja kävelyllä on parasta juuri siksi, kun ei ole ylimääräisiä virikkeitä selailtavaksi."

"Puhukaa. Älä oleta, että puoliso tietää miltä sinusta tuntuu, tai kuinka paljon tilanne haastaa sinua. Sanoista tunteesi ja sano ne ääneen." 

"Ulkoilkaa yhdessä, touhutkaa muutoinkin ulkona. Jotenkin meillä on huomattavasti rauhallisempaa ulkona. Ulkona tehdään myös hommia, eikä niistä tule riitaa kuin sisällä kotihommien tekemisestä tulee."

"Meillä on nyt toiminut että toinen lähtee etätöihin osan lapsen kanssa mökille."

"Luottaa siihen, että tästä kyllä selvitään. Turha ressata asioita mihin ei voi vaikuttaa."

"Jos on lapsiperhe ja perheessä on myös isompia lapsia, heitä voi "palkata" hoitamaan säännöllisesti vaikka tunniksi pariksi pienempiä lapsia siksi aikaa, että aikuiset pääsee autoajelutreffeille (voi ottaa vaik syömistä mukaan) tai kävelylle.. Saa purkaa samalla ajatuksia ja asioita yhdessä. Selventää päätä tässä sekavassa tilanteessa. 🙂 ja pystyy olemaan hetken läsnä vain kumppanille.<3"

"Oman ajan ottaminen, hengähdystauko arjesta"

"Ymmärtää, että puoliso on tosiaan töissä kotona – että molemmat tukee omalla toiminnallaan toisen työntekoa ja myös lapsen ohjaamista jaetaan. Riman laskeminen töissä, kotitöissä ja siinä, että pinna voi olla kireällä kaikilla tässä tilanteessa mutta se ei ole vaarallista."

"Omaa aikaa vuorotellen. Paljon liikuntaa. Itsensä kuuntelemista esim kirjoittamalla ja sitten nopeampi kertoa toiselle. Ja toisen kuuntelua. Ihanat ohjeet kuulin aika vähän aikaa sitten 1.kuuntele, 2.kysy ja 3.kosketa. Nämä hyviä ohjeita korona-ajalle"

"Olla yhdessä ja tehdä yhdessä. Rehellisyys, kun on tarpeen. Ei kuitenkaan ilkeys."

"Keskustelu siitä mitä kumpikin haluaa tässä hetkessä ja sen toteuttaminen mahdollisuuksien mukaan."

"Olemme jakaneet arjen kotityöt moniin osiin ja jokaiselle oman pieni osansa,niin kukaan ei kuormitu liikaa. Ja yks huipuimpia asioita on ollut viikon ruokalistan laatiminen etukäteen."

"Peloista ja huolista ääneen puhuminen, tietoisesti sovitut säännöt poikkeukselliseen arkeen. Tahto nähdä toinen ja kuulla hänet."

"Kiitos ja anteeksi + edes yksi hyvä teko toiselle päivässä :)"

Lämmin kiitos jokaisesta vastauksesta! <3